Co to vlastně mizuhiki je?

MIZUHIKI je tradiční japonské umění vázání uzlů ze speciálních papírových šlahounů. Vezme se dlouhý úzký pruh japonského papíru, ten se pevně svine a naškrobí se speciální směsí z mořských řas, jílu a vody. Po uschnutí se šlahoun vyleští a následně obarví.

V současné době se kromě barvy používá omotání vlákny hedvábí, tenkým proužkem fólie, či různými jejich kombinacemi. Výsledkem je pak silný, ale současně ohebný papírový prut.

Video z továrny Iida Mizuhiki

 

šlahouny mizuhiki

 

Z těchto šlahounů se pak vážou uzle. Protože uzel se sám od sebe nerozváže, tak symbolizuje celoživotní pouto, přátelství, lásku či náklonnost a v Japonsku se věří, že nositeli přináší štěstí a ochranu před zlem. Darováním mizuhiki vyjadřujete své city vůči obdarovanému. 

Historie mizuhiki

Existují různé teorie a příběhy o vzniku mizuhiki v Japonsku. Mě se líbí nejvíc tento příběh:

Kdysi dávno v Japonsku v roce 607 n.l. dorazila z Číny delegace a přivezla dárek japonskému císaři. Dárková krabička měla na víku červenobílou ozdobu z provazu, která měla delegátovi zajistit bezpečnou cestu a císařovi štěstí.

Tím vznikla tradice, že jakýkoli dárek japonskému císaři měl na sobě červenobílou dekoraci. Postupně byl konopný provaz nahrazen "provázkem" z papíru a vznikl tak název mizuhiki.

Význam slova MIZUHIKI 

Mizuhiki se píše znakem 水引 a doslovně se překládá jako "tažené vodou".

引     [みず·ひき] … v hranaté závorce je čtení v hiraganě (jedna ze slabičných japonských abeced)

 
  Slovo mizuhiki se skládá ze dvou kanji znaků, ze znaku  a znaku .
                水 … znak pro vodu
                引 … znak pro táhnout
 

 

Použití mizuhiki

Mizuhiki se postupně rozšířilo i mimo císařský dvůr a už nebylo výsadou jen císaře. Například v období Edo se mizuhiki šlahouny začaly používat u samurajů k vázání culíků (motoyui) na vrcholku hlavy. V 19. století se mizuhiki používalo hlavně k ceremoniálním účelům. Počátkem 20. století se jednalo o dekorace v chrámech, při festivalech a svátcích, ale hlavně se mizuhiki začalo používat na dárkových obálkách pro darování peněz.

V dnešní době se mizuhiki používá v dekoracích, špercích, při balení dárků, na dárkových obálkách, v umění. Fantazii se meze nekladou a japonští mizuhiki tvůrci hledají cesty, jak toto tradiční umění co nejvíc opět přiblížit běžnému člověku, aby nezaniklo.

 

mizuhiki brož javor

 

Více o historii, výrobě, vázání mizuhiki najdete na mém webu o mizuhiki.

Zpět do obchodu