Co všechno mizuhiki vydrží? A dá se čistit?

Už jste slyšeli o mizuhiki a říkáte si že, když to je z papíru, tak to asi moc nevydrží? Přemýšlíte, zda déšť či sníh nepoškodí mizuhiki přívěsek, když si jej zavěsíte na batoh? A co když si mizuhiki náušnice zapomenete sundat před sprchováním? A je možné jej vůbec čistit? To jsou otázky, které se často opakují a tak jsem provedla několik testů.

Co to mizuhiki je?

Mizuhiki je tradiční japonské umění vázání uzlů ze speciálních papírových šlahounů. Vezme se úzký pruh japonského papíru, ten se pevně svine, naškrobí se (speciální lepidlo vyrobené z mořských řas a jílu, rozmíchané ve vodě), usuší a vyleští. Vznikne z toho tenký pevný, ale současně pružný papírový proutek, který se dále barví, omotává hedvábím nebo proužkem folií, či jejich kombinacemi. Podrobněji si o výrobě mizuhiki můžete přečíst na www.mizuhiki.cz, kde je i video z továrny v Iida City.

mizuhiki šlahouny

Jak je to s voděodolností mizuhiki?

Právě díky vodnímu procesu výroby je mizuhiki vysoce odolné vůči vodě. Když jsem s mizuhiki na podzim 2019 začínala, tak jsem si samozřejmě otázku voděodolnosti pokládala. A tak jsem na jaře 2020 udělala první test, kdy jsem mizuhiki ponořila do vody na 48 hodin.

test 2

Vodní lázeň mé testovací subjekty přežily bez úhony. Běžný kontakt s vodou mizuhiki prostě nevadí.

A co takhle zátěžový test, aneb 7 dní pod vodou?

Co se týče krátkodobého, i když opakovaného, kontaktu s vodou jsem si byla ohledně voděodolnosti mizuhiki výrobků na 100% jista. Ale i tak jsem se rozhodla v lednu 2023 provést zátěžový test. A když začal vládnout vodní zajíc, tak si vodní lázeň na 7 dní dal mizuhiki zajíc.

01 mizuhiki test voděodolnost 23_1_2023

02 mizuhiki test voděodolnost 23_1_2023

Na rovinu, po celou dobu jsem byla nervózní, co po týdnu najdu v misce s vodou. Takže jsem zajíce pravidelně kontrolovala a štouchala do něj, zda "stále žije v pevném skupenství".

04 mizuhiki test voděodolnost 26_1_2023

A po 7 dnech...

05 mizuhiki test voděodolnost 29_1_2023

K mé spokojenosti zátěžový test potvrdil, že mizuhiki je prostě úžasný materiál. Lze tedy říct, že jej můžete vystavovat kontaktu s vodou bez obav, že by došlo k jeho poškození. Důležité však je nechat jej pak uschnout na volném vzduchu (nedávat na topení).

06 mizuhiki test voděodolnost 31_1_2023

Ale je nutno říct, že se nejedná o 100% odolnost při velmi dlouhodobém stálém vystavení vodě (například jako dekorace v akváriu u rybiček). Jednak to rybičky moc neocení a přeci jen to je papír. Pro případné velmi dlouhodobé využití pod vodou (například jako podvodní dekorace) se v Japonsku vyrábí plně syntetické "mizuhiki" nové generace, které se nazývá ShuCODE.

A jak to je s fyzickou odolností mizuhiki?

Papírové jádro mizuhiki je velmi odolné. Přetrhnout se mi jej zatím nepodařilo (a to jsem se o to cíleně snažila) a ani dlouhodobé nešetrné zacházení mu moc nevadí. Ostatně se můžete podívat na jeden mých z nejstarších mizuhiki přívěsků, který nosím nepřetržitě už od jara 2020 na mé oblíbené tašce z Japonska.

Jedná se o mizuhiki omamori a vyrobila jsem ho během prvního covidového lockdownu. Tento je vyroben z barvených mizuhiki šlahounů, které jsou ty nejzákladnější. Jedná se o nejlevnější mizuhiki, které je k sehnání.

01 ukázka omamori po 3 letech

Na fotce vidíte, jak nyní na jaře 2023 vypadá. Na exponovaných místech je barva odrbaná až na bílé papírové jádro. Ale samotné jádro je nepoškozené. A to tenhle přívěsek za ty roky mnohokrát zmoknul a prošel si sněhovými nadílkami (v Liberci prostě buď prší /sněží/ nebo se jde do kopce).

Pokud tedy přívěsek budete nosit na batohu či kabelce, tak se nemusíte bát, že by se šlahouny rozpadly. Ale postupem času může dojít k jeho mírné deformaci (podle způsobu používání) a k ušpinění. V případě přívěsků z barvených mizuhiki ještě může dojít k odření barvy na náročných místech.

A dá se mizuhiki nějak čistit?

To je dobrá otázka, kterou jsem si kladla delší dobu. Po té, co jsem si oblíbila bílé mizuhiki náušnice inspirované rýžovým trojhránkem onigiri, začala být tato otázka hodně aktuální. Po dvou venkovních workshopech v prašnějším prostředí už totiž vypadaly, jako by byly z natur hnědé rýže. A tak jsem je zkusila vyčistit a sama jsem byla zvědavá, jak se materiál bude chovat.

Vzhledem k tomu, že se jedná o mizuhiki omotané hedvábím, tak jsem pro čištění použila jemný kartáček, mýdlo a teplou vodu. Následně jsem je nechala uschnout na volném vzduchu.

03 mizuhiki onigiri

Důležité je kartáčkem moc nedřít, aby nevznikly žmolky. Je to vlastně stejné, jako když v ruce perete jemné tkaniny a potřebujete vykartáčovat špínu.

A pak tu je ještě jeden extrémní způsob čištění - vyprat v pračce. Osobně to nedoporučuji. Přeci jen se může něco zadrhnout v bubnu pračky a způsobit tak poškození nejen mizuhiki. Ale tady je důkaz, že mizuhiki brož neplánované vyprání v pračce přežila bez poškození.

mizuhiki vyprané

 

Japonci to prostě umějí. Na mizuhiki se můžete spolehnout, že se běžným používáním nerozpadne a při normálním kontaktu s vodou se nerozpustí. A lze ho i přiměřeně vyčistit. Slabým místem však může být lepidlo (například přilepení na kovový komponent) nebo kvalita spojovacích kroužků a karabinek.

A navíc má krásnou symboliku. Protože uzel se sám od sebe nerozváže, tak symbolizuje celoživotní přátelství, lásku či náklonnost a věří se, že nositeli přináší štěstí a ochranu před zlem. 

MIZUHIKI = POUTO MEZI LIDMI

Zpět do obchodu