DRAK & COLORS 2024 - Vyber si svou barvu

10.února 2024 začíná čínský nový rok (dle lunárního kalendáře) ve znamení draka. Drak je považován za dobrosrdečného tvora, který je obdařen magickými silami. Je též symbolem radosti, štěstí a síly. 

Rok 2024 je navíc v elementu dřeva, tudíž se jedná o vládu dřevěného draka. Element dřevo představuje nový začátek, růst a pokrok. Kombinace draka a elementu dřeva tak v roce 2024 dokáže podnítit kreativitu a nabídne příležitosti k osobnímu rozvoji i životnímu posunu vpřed. 

Legenda o velkém závodu - proč je drak až 5. zvířetem?

Kdysi dávno vládce nebes Nefritový císař hledal 12 zvířat pro zvěrokruh a tak vyhlásil velký závod. Poslední překážkou před cílem byla široká řeka. 

Jako první k ní dorazil buvol a myš. Protože myš neuměla dobře plavat, poprosila buvola, zda by ji nevzal na hřbet. Dobrák buvol souhlasil a myška se mu pohodlně usadila za uchem. Když dorazili k druhému břehu, tak myška svižně seskočila a vyhrála tak závod. Proto čínský horoskop začíná myší a druhým v pořadí je buvol.

Jako třetí přeplaval tygr a následně dorazil zajíc, který přeskákal řeku z kamene na kamen a nakonec se dostal na druhý břeh díky plovoucímu kmenu stromu.

A jako pátý dorazil drak. Nefritový císař se velmi divil, přeci jen předpokládal, že drak dorazí jako první. Ale drak se zdržel konáním dobrých skutků. Lidem přinesl déšť a nebohého zajíce dofoukal ke břehu.

Následně docválal kůň, v jehož hřívě však byl ukrytý had. Když si ho kůň všiml, tak se vyděsil a setřásl ho. Takže šestým zvířetem v horoskopu je had a kůň až sedmým. Následně dorazili koza, opice a kohout, kteří společně překonali řeku na voru. Jedenáctým zvířetem je pes. Ten je sice výborným plavcem, ale je i velmi hravý a tak prostě neodolal a v řece si zadováděl. No a jako poslední, dvanáctý, dorazil vepř. Ten dostal během závodu hlad, zastavil se, pojedl a dal si šlofíka.

cinsky-horoskop20202

Kolekce COLORS 2024 - vyber si svou barvu

V duchu draka jsem se rozhodla pro svůj první letošní velký projekt - kolekci přívěsků COLORS 2024 - vyber si svou barvu. Jedná se v pořadí o třetí kolekci COLORS. V každé kolekci se snažím o jedinečnost i tím, že pokaždé uzel ume-musubi vážu jiným způsobem.

2024 colors zlatý čaj 1a 2022 colors zlatý čaj 1 COLORS 2021 - vyber si svou barvu 1

 Tato kolekce je však jedinečná ještě jednou věcí. Tvorbu kolekce jsem totiž spojila s výrobou vlastnoručního mizuhiki vzorníku

09 colors

Jak kolekce COLORS 2024 vznikala?

S vázáním uzlů ume-musubi jsem začala hned po Vánocích 2023 a skončila jsem 7.ledna 2024, cca 12 dnů.

02 colors

Následně jsem zajistila konce lepidlem a odstřihla zbytky šlahounů. Ty jsem pak použila právě pro výrobu mizuhiki vzorníku.

05 colors

Protože rok 2024 je ve znamení draka, tak jsem sehnala korálky se zlatým nebeským drakem s efektem frosted (tzv. mražené).

07 colors

Pro letošní rok jsem se rozhodla opět použít poutka, která jsou velmi oblíbená v Japonsku. Ale aby to bylo odlišné od kolekce COLORS 2021, tak jsem sehnala 10 různých barev poutek.

Přeci jen je nebeský drak magickým zvířetem, jehož šupiny hrají všemi barvami a odlesky. Tak proč tuto kolekci neudělat pestrobarevnou, jako dračí šupiny.

08 colors

A protože jsem to dopředu do detailu nepromyslela, tak jsem nakoupila od každé barvy po 10 kusech. Takže až, když bylo vše uvázáno, tak jsem začala zjišťovat, jak to bude ladit.

No... výsledkem je, že tam je pár zajímavých a ne zrovna tradičních kombinací barev uzlu a poutka. Ale prostě to je jedinečný originál.

10 colors

11 colors_1

A tady je vzorek letošní dračí kolekce COLORS 2024 - vyber si svou barvu.

12 colors mix

 A jak dlouho mi trvalo kolekci společně se vzorníkem vytvořit?

Mizuhiki vzorník jsem kompletně dokončila 16.1.2024 a kolekci COLORS jsem měla hotovou 19.1.2024. Takže celkem 24 dnů, resp. 24 večerů a volných okamžiků. Ale stojí to za to :-D

Tvorbu kolekce COLORS mám velmi ráda. Je sice hodně náročné uvázat takové množství uzlů (letos je v kolekci 92 uzlů), ale každá barva mi tak projde prsty. Zjišťuji tak rozdíly mezi jednotlivými typy šlahouny, jejich tuhost, hladkost či kvalitu návinu.

A protože rok draka začíná v sobotu 10.2., tak jsem vymyslela, že kolekce COLORS 2024 bude na e-shopu k dispozici právě od 10.2.!

Zpět do obchodu